Eko moda: 3 Ptice


V času ko se modni trendi spreminjajo tako rekoč tedensko, ko je modni luksuz vsem na očem ter je proizvodnja oblačil “made in China” poskrbela za to, da o stilu razmišljamo kot o nečem potrošniškem namesto stalnostnem, so redke izjeme našle svoje poslanstvo v vsem kar je nasprotno od zgoraj navedenega. Modni velikani si, ko gre za vprašanja ekologije, pravične trgovine in pravice delavcev, najraje zatisnejo oči, zatiskamo pa si jih tudi uporabniki. Kolikokrat se namreč vprašamo od kje prihaja kak izdelek in pod kakšnimi pogoji je bil narejen? Premalokrat! Zato pa so nekateri posamezniki in manjše modne znamke, kot naprimer Edun, ki se borijo spremeniti status quo ter s pomočjo eko izdelkov vnesti nekaj upanja v ta nori svet potrošništva.

Tudi pri nas se počasi razvijajo modne smernice, ki namesto oblačil za enkratno uporabo izberejo kvalitetne kose ekološke izdelave. Ena takih znamk je 3 Ptice, ki jo oblikuje Anita Pukšič. Kot sama pravi so njeni izdelki namenjeni prav tistim, za katere status quo ni opcija in imajo v sebi nekaj revolucionarnega duha. Zaveda se kako nakupovalne navade vplivajo na svet, zato želi potrošnikom ponuditi okolju prijazne izdelke in ne samo to, nad njimi jih povsem navduši. Z nakupom eko modnih izdelkov ne spodbujamo le vesti za okolje, temveč tudi posameznike in podjetja, ki skrbijo za skupno dobro.

eko moda-3ptice-anita puksic-reciklirano-eko izdelki (1)

Če vse zgoraj našteto ni razlog dovolj, da se za naslednji modni nakup odločimo bolj premišljeno, pa zagotovo prepričajo sami 3 Ptice izdelki. Unikatni modni izdelki iz recikliranih materialov ter potiskane eko vrečke, ki jih šivajo v Zavodu za usposabljanje Dornava, že na pogled izstopajo. Pisane drobižnice, ki pridejo prav za tisoč in eno kartico zvestobe, škatlico cigaret ali pač drobiž, prelepi lasni dodatki, zopet trendy “scrunchie” elastike ter recikliran nakit iz materialov vsakdanje uporabe, vsak kos ima zgodbo zase. Najbolj priljubljene pa so gotovo vrečke s potiski, ki so včasih hudomušni, spet drugič ti dajo misliti. Te so letele že na vse konce sveta, od New Yorka pa do Avstralije, najbolj ponosna pa je Anita na naročilo vrečke z napisom “This ain’t no time to sit around and cryin’ like a bunch of pussies”, ki je prišlo iz pisarne ustvarjalcev filma ‘Beasts of the Southern Wild’.Posebnost in pravi mali zaklad je 3 Ptice Navdihovalnica. Gre za online revijo, ki jo enkrat na mesec prejmeš v email nabiralnik in vsebuje same navduhujoče vsebine. Med njimi je grafika, ki si jo sam natisneš, zanimiv intervju z navdihujočimi sogovorniki, polno ustvarjalne inspiracije, mandala, ki jo pobarvaš sam ter možnost nakupa 3 Ptice izdelkov po znižanih cenah. Mi smo že naročeni!

Vse 3 Ptice eko izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.3ptice.com, Anito pa lahko srečamo tudi na številnih art sejmih po Sloveniji, naprimer BazArt na Ptuju in Artmar v Mariboru.

eko moda-3ptice-anita puksic-reciklirano-eko izdelki (1)eko moda-3ptice-anita puksic-reciklirano-eko izdelki (3)eko moda-3ptice-anita puksic-reciklirano-eko izdelki (2)eko moda-3ptice-anita puksic-reciklirano-eko izdelki (3)

Naslovna fotografija: Jani Ugrin

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: