Eme: Reciklirana nezemeljska estetika v funkcionalni formi


Eme je blagovna znamka ekološko prijaznega nakita ter uporabnih predmetov, magistric oblikovanja tekstilij in oblačil Meje Batis in Nuše Bernot. Kolekcije, ki so izdelane iz recikliranih plastičnih vrečk zaznamuje posebna estetika, ki je zelo blizu temčnim in nekoliko nezemeljskim silam. Znamka Eme se podpisuje s sloganom »eco for me« in sugerira trajnostni razvoj v premišljeni izbiri osebnih artefaktov.

Toplotno obdelane plastične vrečke dobijo povsem novo uporabno vrednost in namesto pripisanih negativnih lastnosti postanejo dekorativni predmet. Kolekcije nakita in uporabnih predmetov zaznamujejo organske oblike, ki enkrat spominjajo na čebelje panje, spet drugič iščejo inspiracijo v rastlinskem svetu. Oblikovane linije začrta posebna estetika, ki je po formah nezemeljska, a še vedno funkcionalna. V ospredju je črnina, barve pa se večinoma oklepajo rdečih in vijola tonov.

eme-recikliran nakit in dekor predmeti (1)

Eme nakit iz kolekcije Meteor

Poleg omenjenega nakita, ki zahteva določeno estetiko oblačenja, so predvsem dekorativni predmeti za dom tisti, ki jih pogledamo dvakrat. Kolekcija Meteor, v kateri so sklede, vaze in luči, ponuja estetsko obogatitev bivalnega prostora ter drugačne – funkcionalne rešitve, ki jih ponujajo nenavadne teksture materiala. Še korak dlje gre kolekcija Melange, ki je zasnovana po principu preprostega ploskovnega snovanja, iz subtilne čipkaste površine materiala, ki nudi multifunkcionalne rešitve. Hkrati so te rešitve vedno podrejene recikliranemu materialu. Vsekakor boljša izbira od Ikee!Eme kolekcija Melange

Eme kolekcija Melange

Znamka Eme se je rodila po tem, ko sta oblikovalki uspešno zaključili študij na Naravoslovnotehniški fakulteti in predstavili skupno diplomsko, nato pa še magistrsko delo. To se je nanašalo na reciklažo oblikovanja in razvoj kolekcije uporabnih predmetov z reciklažo pvc vrečk. Mea Batis je razstavljala že na 12 samostojnih razstavah, kjer se je predstavila z nakitom, modnimi dodatki, oblačili in fotografijami. Nuša Bernot prav tako deluje samostojno, največ z reuporabo oblačil, ter v tandemu  podznamko Eme, kjer še naprej raziskuje možnosti reciklaže.

Več o znamki Eme najdete na Facebook strani.

eme nakit kamni

foto: Ana Gregorič in osebni arhiv

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: