Tudi rabljeni računalniki so sinonim za kakovost in vzdržljivost

rabljeni računalniki

Nakup novega računalnika za marsikoga predstavlja večji strošek, ki se mu, če računalnik uporablja vsakodnevno, ne more izogniti. Računalniki so danes namreč nepogrešljivi za najrazličnejše vrste opravil, vendar pa ne velja, da je za optimalno uporabniško izkušnjo nujno nabaviti nov računalnik. V veliko primerih so najboljša odločitev rabljeni računalniki, ki s seboj prinašajo številne prednosti – glavna od njih je seveda prihranek denarja, še več pa jih boste izvedeli v nadaljevanju članka. V poplavi najrazličnejših računalnikov sploh ni enostavno izbrati tistega, ki vam bo najbolj pisan na kožo, zato morate pred nakupom premisliti, za kaj ga boste največ uporabljali. Rabljeni računalniki so odlični za vsakodnevna pisarniška opravila ali za enostavno delo na domačem računalniku kot je brskanje po spletu, pregledovanje e-pošte in gledanje filmov. Primerni pa so tudi za posameznike, ki bodo rabljen računalnik koristili v službene namene npr. za pisanje dopisov, urejanje tabel, tiskanje računov in dobavnic ipd.

Tudi rabljeni računalniki so kvalitetni in zanesljivi

Celo novi računalniki včasih ne izpolnijo pričakovanj, ki jih imate vi kot kupec, saj lahko skrivajo številne zanke, v katere se manj izkušeni uporabniki vse prehitro ujamejo. Rabljeni računalniki imajo jasno označeno kvaliteto, ki jo lahko pričakujete ob nakupu, tako da je vsaka negotovost ob nakupu rabljenega računalnika povsem odveč. Glede na kakovost jih lahko uvrstimo v 3 kategorije: A predstavlja najvišjo stopnjo zanesljivosti in kvalitete, to so trpežni rabljeni računalniki, ki bodo ob pravilni uporabi in vzdrževanju delovali še veliko let. Kategorija B zajema računalnike, s katerimi lahko privarčujete še več. Njihovo delovanje je brezhibno, spremlja jih le nekaj napak ali prask na ohišju, zaradi česar je njihova cena še nižja, vendar njihova kvaliteta prav nič ne trpi. V kategorijo C se uvrščajo rabljeni računalniki, ki imajo za seboj že kar nekaj kilometrine, zato so navadno le izhod v sili za tiste, ki želijo na hitro pridobiti računalnik in ga uporabljati za preprostejša opravila, saj njihovo delovanje ni več popolnoma zanesljivo.

Katere prednosti še ima nakup rabljenega računalnika?

Rabljeni računalniki so dostopni po izjemno ugodni ceni, pri čemer je še zmeraj zagotovljena njihova vrhunska kvaliteta, če izberete računalnik iz kategorije A. Veliko ljudi je namreč prepričanih v mit, da nižja cena pomeni tudi nižjo kakovost, a to ne velja pri rabljenih računalnikih. Poleg tega jih odlikujejo še številne druge prednosti:  • Kvalitetne komponente in vzdržljiva baterija: ker gre za računalnike iz poslovne linije, so narejeni iz najkakovostnejših materialov in vzdržljivih komponent, boljših kot računalniki iz običajnih trgovin za široko potrošnjo. Imajo boljši hladilni sistem, kompaktno in trdno ohišje ter baterijo, ki zdrži več ur – vse to so dejavniki, ki opazno podaljšajo življenjsko dobo rabljenega računalnika. Komponente so medsebojno usklajene in omogočajo brezhibno delovanje računalnika.
  • Primerni so za intenzivno uporabo: čeprav so to rabljeni računalniki, jih lahko uporabljate vsakodnevno in v različnih pogojih dela – tudi v zahtevnih terenskih razmerah kot so vlaga, tresljaji, prah, vročina, odporni so na praske, padce, udarce in tudi tekočina jim ne pride do živega, saj imajo daljšo življenjsko dobo od običajnih računalnikov.
  • So predhodno pregledani in očiščeni: to so računalniki iz poslovne linije, ki so bili pred ponovno uvrstitev na prodajne police ustrezno obnovljeni in testirani, s čimer je zagotovljena njihova brezhibnost. Zaradi tega je med rabljenimi računalniki veliko manj reklamacij kot med sestavljenimi ali tistimi iz trgovine, saj so podvrženi strogim pregledom o njihovem delovanju. Nekateri od njih že imajo nameščen operacijski sistem in so pripravljeni za takojšnjo uporabo.
  • Imajo garancijo na delovanje: v primeru poškodbe ali okvare katere od komponent lahko računalnik brezplačno odpeljete na popravilo, saj imajo rabljeni računalniki zagotovljeno najmanj 12-mesečno garancijo, velikokrat pa je ta še daljša. Veliko lahko za brezhibnost rabljenega računalnika storite tudi sami, tako da skrbite za njegovo vzdrževanje, čiščenje ohišja z ustreznimi neagresivnimi sredstvi ipd.
  • So prijaznejši do okolja: velikokrat se zgodi, da ljudje zavržemo stvari, ki so v resnici še čisto uporabne, v želji po nakupu novih. Rabljeni računalniki so primer elektronskih naprav, ki se lahko z nekaj strokovnega dela obnovijo do te mere, da so uporabni še vsaj 4–6 let. Tako se ponovno uporabijo vse elektronske komponente in številni kemijski elementi, potrebni za njihovo proizvodnjo.

Na kaj bodite pozorni pri nakupu rabljenega računalnika?

Rabljeni računalniki se najpogosteje prodajajo preko spleta, manj pa v fizičnih trgovinah. Zato se pred nakupom prepričajte o tem, ali je oglas oz. spletna trgovina verodostojna in ali je prodajalec zanesljiv ter se izognite različnim spletnim prevaram. Prevrite, ali so rabljeni računalniki resnično testirani in se prepričajte o njihovi računalniški opremi. Nezanemarljiv podatek je vzdržljivost baterije pri prenosnih rabljenih računalnikih, preverite pa tudi videz ohišja in starost računalnika. Glede na to, za kaj boste računalnik v večini uporabljali, se prepričajte o njegovih funkcionalnostih. Pravilno izbran rabljen računalnik vam bo služil še več let, vi pa boste lahko na njem brezskrbno opravljali svoje vsakodnevne naloge, ne da bi ob tem negodovali, koliko denarja ste zapravili za nakup novega računalnika.

%d bloggers like this: