KarmenKoren: Ko oblačila naših babic dobijo sodobno podobo


Karmen Koren sem prvič opazila na Ljubljanskem tednu mode prejšnjo pomlad, kjer je v sklopu študentske revije predstavila svojo kolekcijo “ZS”. Takoj sem naredila zaznamek in si obljubila, da jo ob priložnosti predstavim širši publiki. Pritegnile so me predvsem oblike, široki kroji in prešiti materiali. Čeprav so oblačila minimalističnih form, so njeni stylingi vse prej kot enostavni. Znamka KarmenKoren je pravi kolaž simplistike in eklektičnih vzorcev.

Znamka KarmenKoren se ukvarja predvsem s predelavo starih oblačil, katera so kombinirana z novim blagom. Preproste kroje popestrijo kolaži različnih materialov, ki so pogosto nepričakovani. Čeprav so uporabljena oblačila stara, imajo kakovost, ki je novi materiali pogosto nimajo. Zavržena oblačila v kombinaciji s starimi in novimi materiali tako ustvarijo radovednost, kaj vse lahko nastane pri sestavljanju podobe. Za oblikovalko ta radovednost pomeni spodbudo novih idej, ki jih prilagaja funkcionalnosti oblačila.

KarmenKoren kolekcija ReBorn

KarmenKoren kolekcija ReBorn

Karmen Koren ustvarja z željo, da bi vedno več ljudi nosilo, ali še boljše, predelalo stara oblačila, namesto da jih zavržejo. Oblačila zato oblikuje z nadgradnjo že obstoječih, ki jim doda nove materiale. Rezultat je svežina z vintage kakovostjo in sodobnim dizajnom. Prosto se sprehaja med različnimi stili in se ne omejuje ko gre za kombiniranje le teh.  Njene kolekcije vedno nosijo svojo zgodbo, ki je poleg misli na okolje tista, ki jim da poseben čar. Oblačila naših starih mam s tem zaživijo v sveži in drugačni luči.

Za oblikovalko Karmen Koren moda pomeni spremenljivost, saj so po njenem mnenju spremembe edina stalnica v življenju. Spremembe doprinašajo tudi velik napredek k okolju in socialni zavesti, zato stremi in poziva k zmanjšanju količine odpadnih oblačil in potrebo po vedno novih oblačilih. V teh oblačilih je čar, ki ga nova nimajo. Reuporaba in reciklaža pa nista samo izziv, sta tudi ozaveščenost nas samih.Karmen koren-eko moda-reiporaba-predelava oblacil (2)

Karmen koren-eko moda-reiporaba-predelava oblacil (4)

KarmenKoren kolekcija Eclectic Mind

Pod imenom KarmenKoren so do sedaj nastale že štiri kolekcije, ter projekt “1 Hlače na 1001 način”, ki je še vedno v razvoju in za katerega je prejela nagrado za najboljšo inovacijo leta 2012. Kolekcija “ZS”, ki jo je predstavila na Aquafresh Fashion Week-u, je zgodba o njeni mami in očetu, uporabila pa je kar njuna oblačila skupaj z novimi materiali. Vsaka kolekcija je pravzaprav nadgradnja prejšnje, kar je tudi koncept znamke. Zadnjo kolekcijo, imenovano “Duality”, ki jo je oblikovala za NK Olimpija, pa bo Karmen Koren predstavila na prihajajočem Ljubljanskem tednu mode.

Več o znamki KarmenKoren lahko najdeš na spletni strani www.karmenkoren.com in Facebook strani.

KarmenKoren kolekcija ZS

KarmenKoren kolekcija ZS

foto: osebni arhiv

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: