LARA BERNOT: Reuporaba kot odraz močnega karakterja


K nakitu Lare Bernot so me pritegnile predvsem geometrijske forme, ko pa sem izvedela da gre za kose, ki so izdelani izključno iz odpadnih materialov, me je kolekcija povsem prevzela. Koncept sloni na dejstvu, da je reuporaba spodbuda za današnji čas, ki je vse pogosteje suženj nepremišljene potrošnje. Lara Bernot ustvarja produkte z zgodbo in hkrati zavira kapitalistično miselnost.

Za oblikovalko se je vse začelo z izdelovanjem nakita, katerega je začela ustvarjati že skoraj v plenicah. V začetnih letih študija na Fakulteti za dizajn je to opustila, vendar se je želja po ustvarjanju manjših unikatnih kosov kmalu vrnila. Nakit, modne dodatke, nahrbtnike izdeluje iz odpadnih materialov, v katerih je ponovno našla sebe. Ker v študijskih letih denarja ni v izobilju, jo je situacija prisilila da razmišlja napredno, inovativno.

nakit lara bernot (3)

Linija nakita Geoatraction je v celoti reciklirala in deluje po konceptu – spremenimo odpad v dizajn. Na to kolekcijo je Lara Bernot zelo ponosna saj je neka zaključena celota z linijo oblačil. Pri nakitu prevladuje geometrija, strogi rezi, močne 3D oblike, preudarne barve. Izdelan je iz umetne mase, ki je prvotno namenjena kot sredstvo za čiščenje/peskanje industrijskih železnih bobnov. Te umetne kamne je oblikovalka našla po popolnem naključju, jih shranila in ko je ideja dozorela tudi oblikovala v dekorativne dodatke.Znamka LARA BERNOT  je po besedah oblikovalke namenjena samoiniciativnim ženskam, ki se ne bojijo močnih form in vpadljivega nakita ter rade poleg še kaj dobrega naredijo za okolje. Izčiščene geometrijske oblike nosijo ostro estetiko, katera je odraz močnega karakterja oblikovalke. Ta daje veliko pozornosti konstrukcijskemu naboju, obožuje pa tudi netipične kroje z detajli kateri dajo izdelku vrednost.

nakit lara bernot (1)

Lara Bernot trenutno zaključuje študij modnega oblikovanja z diplomskim delom na temo krojenja iz kvadrata. Sicer pa je v modnem svetu prisotna že dalj časa, med drugim se redno udeležuje sejmov, izkušnje si je nabirala kot asistentka kostumografinje Mateje Benedetti, ter nekaj kostumov za predstave (Hobsons choice in The ladies tailor) in glasbene videospote (Lifecycle- Trueisms, Leni Kravac- Daj jos malo, Kalaia- Sirena) oblikovala tudi sama. Največ energije posveča lastni znamki LARA BERNOT, pred kratkim pa je oblikovala tudi kolekcijo za najmlajše Lara Bernot For Kids, za katero je navdih našla v svojem osem-mesečniku.

Znamko LARA BERNOT najdeš v Hiši Belin v Kamniku ter na Facebook strani.

This slideshow requires JavaScript.

foto: osebi arhiv

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: