LJFW: Sofia Nogard, Miro Mišljen & Akultura


Sklepni dogodek na Ljubljanskem tednu mode je že tradicionalno minil z velikim pompom in eno najbolj kreativno raznolikih modnih revij doslej. Na njej so se predstavili Sofia Nogard, Miro Mišljen in Akultura. Vsak na svoj način so poskrbeli za to, da nam je zastajal dih.

ljfw-sofia-nogard-miro-misljen-akultura-low

Sofia Nogard
Kolekcija pod imenom Sofia Nogard me je tokrat prijetno presenetila, saj je bila veliko bolj minimalistična kot sicer. Namesto živopisanih potiskov, so glavno vlogo prevzeli kroji, ki lahkotno plapolajo med hojo, ter jakne in plašči, ki delujejo kot oklep sodobne ženske. Čudoviti izrezi na pravih mestih, lahki materiali, temne barve, ki jih prestrežejo olivno zelena, bež in siva, premišljeni dodatki in meni najljubši škornji, ki pravzaprav to niso. Na tokratnem tednu mode sem pogrešala pametno stiliranje in iznajdljivost, ki pa jo je Sofia Nogard definitivno izpolnila. Torbe so, kakopak, glavni modni dodatek in zelo v koraku s časom. Skandinavski pridih se definitivno poda nekoliko osveženi podobi znamke.This slideshow requires JavaScript.

Miro Mišljen
Povsem razumem, da estetika Mira Mišljena ni po godu širokemu krogu ljudi in do včerajšnje revije sem pred njo imela zadržke tudi sama. Ob videnem sem namreč začutila, da z estetiko ni prav nič narobe, le nerazumljena ostaja. Tako kot je nerazumljen Miro. Zadnja postaja, kot je poimenoval kolekcijo, je artistična, uporaniška in povsem v nasprotju s statusom quo ter našo percepcijo lepega. So porisani obrazi v stilu Picassa lepi? So moški v ženskih oblekah lepi? Morda res ne, toda vsaj odpirajo dialoge. Ali le zavijanje z očmi v prvih vrstah revije. Bolj kot gledam kolekcijo in bolj kot poskušam razumeti kaj Miro Mišljen z njo želi povedati, bolj me spominja na Johna Galliana. Ne le v smislu oblikovanja, pač pa tudi po fizičnih značilnostih. Umetniki in genijalci so vedno bili malce nori, mar ne?

This slideshow requires JavaScript.

Akultura
Alenka Globočnik si definitivno zasluži aplavz, saj je njena kolekcija za jesen in zimo domiselna in enkratna. Nikoli ne bi pomislila, da so kolesarke lahko tako stylish! Interpretacija kolesarske teme je edinstvena, saj česa podobnega v modnem svetu še nisem opazila. Hkrat pa ta ni toliko dobesedna, da bi oblačila delovala preveč kostumsko ali pač kot običajna oprema za na kolo. Balonasti anoraki in obleke so fenomenalni, tako oblike kot vzorci in barve. Z lahkoto jih kombiniraš z oprijetim spodnjim delom in hop na kolo. Usnje, katerega mojstrica je Alenka, se čudovito poda k lahkotnejšim materialom ter tako nekoliko zaostri sicer zračno ozračje. Velik plus gre tudi modnim dodatkom, predvsem usnjenim rokavicam, rokavčkom in pa čeladam, ki lepo zaokrožijo stylinge.

This slideshow requires JavaScript.

foto: Aleš Jenko

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: