Niiro: Popolnost narave v delikatnem nakitu


Da je nekaj tako surovega, kot je žica, lahko pravzaprav zelo delikatno in celo luksuzno, spoznaš šele ob pogledu na nakit Niiro. Material, ki lahko hitro asocira na amaterske delavnice izdelave nakita, je tokrat uporabljen v povsem drugačni luči. Prepleten je v sofisticirano mrežo, v čutne organske oblike in netipične forme, ki izvirajo iz neomajne domišljije ter fascinacijo nad popolnostjo narave. Na kratko, Niiro nakit je pravo ravnovesje med ročno izdelavo in luksuznim dizajnom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bodičasta igrivost morskega ježka, krhka struktura jesenskega lista, raskava površina obmorskega skalovja, vroča vdolbina vulkanskega kraterja so oblike in teksture, ki dajejo navdih v kolekciji nakita Entangled. Ročno izdelane telesne okrase zaznamuje predvsem inovativnost iregularnega pletenja, iskriva barvitost ter edinstvenost uporabljenega materiala. Pri procesu nastajanja nakita je edino vodilo dolgotrajno filigransko prepletanje žice v čutno tkanino. Tako oblika kot struktura jemljeta navdih pri naravnih formah in teksturah, kar nakitu daje pridih urejenega kaosa.

Zaradi prosojnosti strukture se izdelek očesu kaže kot krhek in lahkoten a je hkrati na otip kompakten in obstojen. Zahvaljujoč se bakreni ali srebrni žici, ki kljub voljnemu upogibanju suvereno nosita strukturo in ohranjata zadano obliko, se izdelki ponašajo s prefinjeno ekstravagantnostjo. Uporabljene barvne žičke, dajejo nakitu dodatno vrednost, saj uvaja ravno tisto inovativno svežino, ki ji sledijo sodobni oblikovalski pristopi. V nasprotju s tehniko uporabljeno dosedaj pri klasičnem nakitu, je takšen pristop kreativnosti presežek, h kateremu stremi sodobna ženska, ki hrepeni po svežem, inteligentnem in edinstvenem dodatku.foto: Ana Gregorič

foto: Ana Gregorič

Pod blagovno znamko Niiro ustvarja oblikovalka nakita Rosanna Raljević Ceglar, rojena v Puli na Hrvaškem. Leta 1996 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, a se je z oblikovanjem nakita začela ukvarjati šele po prihodu v Slovenijo leta 2002. O svojih začetkih in vzgibih pravi, da jo je narava s svojo organskostjo in urejenim mikro svetom tako zelo fascinirala, da je želela s tehniko iregularnega prepletanja različnih žičk, ta svet prenesti na svoj nakit.

Navdušena nad tehniko prepletanja žice, je oblikovalka dosegla popolnost oblike, tako kot to dela narava sama. Zanjo je popolnost narave rešitev v tem kaotičnem svetu. Ne glede na to, kako preproste so stvari s katerimi delamo, se Rosanna Raljević Ceglar zaveda, da je v vsakem koščku narave ogromen potencijal. Tudi zato v njenem delu ni omejena zgolj na en material, oz. žico, ampak ustvarja tudi z materiali kot je plastika, kmalu pa pričakujemo še kolekcijo izdelkov iz srebra in papirja.

Več o nakitu Niiro najdete na spletni strani www.niiro.eu ter Facebook strani.

foto: osebni arhiv

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: