Nives Orešnik – Miss Slovenije 2012: »Nikoli ne bom všeč vsem in to razumem«


To, da jo ljudje poznajo predvsem po nazivu Miss Slovenije in razgaljenih fotografijah revije Playboy, še zdaleč ne pove vsega o simpatični Štajerki. Nives Orešnik je izredno prizemljena in sprejema svet tak kot je. Spregovorili sva o modi, goloti in lepotnem nazivu.

Ljudje te najbolj poznajo po tem da si bila Miss Slovenije. Ti bolj paše da te nasljavljajo z miss ali si raje model?

Nives Orešnik: Odvisno od okolja, ti dve stvari se namreč pogosto izključujeta. Nekateri imajo še vedno predsodke o nazivu miss in z njimi nočejo delati, sploh v modi je tako. Pri delu z miss je toliko pogojev, da nekatere to odvrne. Čeprav jih nima za kaj, vsi opravljamo isto delo. Res je da misice dodamo nekaj dodane vrednosti dogodku ali fotografiji, vendar na koncu še vedno delamo isto število ur in pod istimi pogoji kot modeli.

Torej imamo ljudje še vedno predsodke pred tem nazivom. Pa sploh ločimo med modeli in misicami?

Nives Orešnik: Ne samo javnost, tudi naročniki ne ločujejo tega. Potem res ne moreš pričakovati, da bodo ljudje razlikovali kaj je eno in kaj drugo. Tudi v tujini je vse bolj pogosto tako, da nas dajejo v isti koš, znane osebnosti pa tako ali tako bolje prodajajo kot modeli. Pri nas se naprimer še vedno bolj izplača biti miss kot pa model.

Če potegneš pod tem črto, kaj ti je ta naziv prinesel? Se je tvoje življenje drastično spremenilo?

Nives Orešnik: Tisto leto ja. Pa tudi sedaj, vprašanje je kje bi bila, če ne bi prejela naziva Miss Slovenije. Tisto leto sem ogromno potovala, doživela sem nekaj, kar izkusi le eno dekle na leto. Že samo tekmovanje je doživetje, spoznaš veliko ljudi, potem pa je odvisno od tega kak človek si, ali boš od tega odnesel pozitivno ali negativno izkušnjo. Jaz sem imela tako slabe kot dobre vtise.

Letos se je veliko pisalo o tem kako vizažisti na izboru za Miss Sveta delajo zgolj za reference, mi pa imamo občutek da gre za glamurozen dogodek brez primere.

Nives Orešnik: Pri nas makeup-a sploh ni bilo, vse smo si delale same, tudi za glavni izbor. Sicer so te stvari odvisne od države, ki izbor organizira in ne od organizatorja samega. Na izboru sploh ni toliko blišča kot si ljudje predstavljajo. Več je poudarka na dobrodelnih aktivnostih.

Potem lepota sploh ni v prvem planu?

Nives Orešnik: Nam se zdi, da je zelo, vendar temu sploh ni tako. Največ točk lahko dekle pridobi z dobrodelnimi aktivnostmi, ki jih posamezna država organizira ter intervjuja, ki ga ima z organizatorji. Kar je logično, dekle se mora dobro ujeti z organizatorji, saj bo z njimi sodelovala celo leto.

Nives Orešnik - Miss Slovenije 2012

Nives Orešnik, foto: Ana Gregorič

Kakšne možnosti ima potem Slovenija?

Nives Orešnik: Slovenija se na takem izboru ne bo nikoli dobro uvrstila, ker nimamo možnosti za izpeljavo takega projekta. Ko sem se v Kanadi srečala s tekmovalkami sem spoznala kako drugače vse poteka tam. Tam se jih uči prave stvari, projekti so res dobri, pri nas pa je poudarek na videzu, hoji in lepoti. Na izboru Miss Kanade sploh niso imeli izhoda v kopalkah, za prihodnje leto pa so ga celo izključili na izboru Miss World.

Kar je logična poteza.

Nives Orešnik: Seveda, saj kopalke nimajo nič z dobrodelnostjo, Miss Sveta pa se v njih ne bo predstavljala svetu.

Ker golota nima kaj iskati na dobrodelnem izboru. Kaj pa pri modelih? Golota je tam nekaj vsakdanjega. Kako kot model gledaš na goloto in gibanja, ki se pojavljajo, v boju za enakopravnost žensk v povezavi z goloto?

Nives Orešnik: To so stvari, ki so globoko zakoreninjene v družbo in je problem zdajšnje konservativne generacije. Potrebno bo spremeniti mišljenje ljudi, vendar to se bo zgodilo z menjavo generacij. Potrebno bo še veliko časa predno bomo ženske lahko brezskrbno hodile zgodaj brez. Če bi bilo več golote na pravi način, to ne bi bil tak tabu.

Kot naprimer golota, ki jo promovira MTV?

Nives Orešnik: Razlika je med revijami kot je Playboy, ki je dostopen in namenjen samo določeni populaciji, kot pa MTV in YouTube, ki sta dostopna vsem, tudi najstnikom. Gola ženska ni tabu niti za otroke, le če je predstavljena na pravi način. Nekaj je nudistična plaža, povsem drugačno sporočilo pa moški obdan z razgaljenimi dekleti sredi nekega kluba. Odvisno je kako zapakiraš stvari.

Seveda, nekaj kar najdemo v Moderni galeriji ni isto kot twerking Nicki Minaj.

Nives Orešnik: Tu se pokažejo vrednote. Če ženska poje, da ima rit, super rit in samo rit, potem tudi moški mislijo, da nas lahko vrednotijo samo po ritih. Take stvari bi po mojem mnenju morali cenzurirati, saj se mladi potem po njih zgledujejo. Veliko težje je na spletu najti moje necenzurirane slike Playboya.

Zakaj imamo take predsotke pred golim telesom?

Nives Orešnik: Mislim, da bi se vsi morali sprejemati take kot smo. Se v svoje telesu počutiti dobro, biti fit. Ne razumem žensk, ki želijo izgledati popolno na plaži in v kopalkah, ostali del leta pa jim je vseeno.

Ker je ljudem pomembno mnenje drugih.Nives Orešnik: To so predsodki in problemi posameznika. Vsi se ukvarjamo z drugimi namesto, da bi se sami s sabo. Večji problem golote je photoshop. Meni je ljubše, če ga sploh ni. Vem kakšna sem in se takšno sprejemam. Nikoli ne bom všeč vsem in to razumem.

Kaj pa moda? Spremljaš dogajanje?

Nives Orešnik: Včasih sem veliko več. Bila sem prisotna na vseh dogodkih in spremljala vse kar se dogaja že zaradi dela, ki sem ga opravljala. Sedaj pa je projektov občutno manj in tudi spremljam ne več tako pogosto. V modi se veliko manj dogaja, manjka se novih stvari, pa tudi projekte bolj skrbno izbiram.

Se pravi življenje modela v Sloveniji ni preveč razgibano?

Nives Orešnik: V Sloveniji res lahko govorimo samo o življenju modela, ne pa o karieri. Delaš enkrat ali dvakrat na mesec, pa še to moraš v tujino. V Sloveniji pa se sploh ne dela več ali pa se nam modelom ne izplača. Če pa se že delaš je to zaradi dobre ekipe ali dobrega projekta.

Pa si razmišljala o delu v tujini?

Nives Orešnik: To sem razmišljlala pred dvemi leti, potem pa se je zgodil naziv Miss Slovenije. Lani sem diplomirala in spoznala, da moda ni toliko za mene in da si ne želim te kariere. V tujino pa greš le, če si tega res želiš.

Nives Orešnik - Miss Slovenije 2012

Nives Orešnik, foto: Ana Gregorič

Uspešne Slovenske modele res lahko prešteješ na prste ene roke.

Nives Orešnik: Uspeh je tudi relativen. Pri nas imamo editoriale, ki jih vsi najraje delamo ampak so tudi najslabše plačani. Na drugi strani pa so komercialni projekti, kjer se lahko bolje zasluži, niso pa enakovredni naprimer naslovnici Elle.

Zame je primer uspešnega modela Valerija Kelava.

Nives Orešnik: Zame je uspešen model tisti, ki izmed stotine modelov dobi glavno kampanijo. Lahko delaš kot ena od tristotih punc na reviji, lahko pa si tista, ki si na naslovnici.

Kaj pa je tisto, kar mora imeti model, da pride na naslovnico?

Nives Orešnik: To je zelo težko vprašanje. Nekatere spontano, skoraj brez truda dosežejo uspeh, ker imajo ali poseben obraz ali pa so bile ob pravem času na pravem mestu.

Kaj pa pri tebi privlači ljudi?

Nives Orešnik: Verjento videz. Če imaš neutralen videz imaš več možnosti, kot nekdo ki nima neke klasične lepote. Vseeno delamo v modi in je izgled na prvem mestu. Seveda so možnosti tudi za specifične obraze, za plus size modele, niso vsi modeli klasično lepi.

Valerija Kelava gotovo ni klasična lepotica.

Nives Orešnik: Za vsakega se najde vse, ampak za komercialne projekte, imam gotovo prednost. Pomaga pa tudi vztrajnost in to da sem veliko hodila na castinge. Nič ne pade samo od sebe, dosti punc si ne predstavlhja kako težko je in hitro odnehajo. Vsakega čaka prve pol leta investicij, dela in iskanja, da sploh spoznaš sceno in prideš zraven.

Katere pa so potem tiste kvalitete modela, ki odtehtajo?

Nives Orešnik: To, da ima čas in je samostojna. Da ima izkušnje, da je točna in zanesljiva, in ne bo hodila vsake 5 min na pavzo. Dosti bolj važno je kak odnos imaš in kako se obnašaš do naročnikov, kako se obnašaš do ostale ekipe in ali si zanesljiv. Da nimaš drugih interesov in da je modeling na prvem mestu.

Torej, povsem realne stvari.

Nives Orešnik: Nikoli ne moreš vedeti kaj bo ljudem všeč. Velikokrat sem naprimer dobila komentar, da se ne obnašam kot miss.

Obstajajo pravila?

Nives Orešnik: Očitno bi morala vsem deliti objeme in pohvale, biti energična.

Torej ne pašeš v stereotip missice?

Nives Orešnik: To sem ugotovila že po prvih dveh mesecih.

Tudi po slogu oblačenja ti ne bi pripisala tega naziva. Večkrat kot v petkah te opazim v kakih udobnih škornjih…

Nives Orešnik: Ne obsojam okusa nikogar, niti se ne obremenjujem z modo in trendi, kupujem samo to kar je meni všeč. Včasih se poklopi, da so mi všeč tudi moderne stvari, sicer pa nisem obremenjena s tem, da bi morala konstantno kupovati nove obleke. Rada imam nakit in rada grem v trgovine, ne zapravim pa veliko. Sicer pa je moj stil bolj udoben, rada imam ohlapna oblačila in se v njih najbolje počutim.

Še nekaj hitrih vprašanj… tvoj življenski moto?

Nives Orešnik: Bodi do ostali tak, kot želiš da so drugi do tebe.

Najljubša knjiga?

Nives Orešnik: Oliver Twist.

Dobra restavracija ali kuhanje za prijatelje?

Nives Orešnik: Restavracija.

Nasvet, ki bi ga delila z nami?

Nives Orešnik: Vse stvari, ki jih počneš, naj izhajajo iz tebe. In naj ti ne bo za nič žal.

Najljubši modni kos?

Nives Orešnik: Tale krznen brezrokavnik, ki ga nosim sedaj. Ker je topel.

Najljubši Slovenski oblikovalec?

Nives Orešnik: Matevž Faganel.

Dolge počitnice na plaži z margerito v roki ali potepanje po svetovnih prestolnicah?

Nives Orešnik: Potepanje, v kolikor si lahko vzamem en dan samo za spanje.

foto: Ana Gregorič

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: