Kaj je vzrok suhe kože na obrazu in celem telesu?


Q: Imam zelo suho kožo po obrazu in celem telesu, tako da se mi celo naredijo hrapavi madeži. Kakšno kremo ali olje priporočate? Ali je to morda posledica prepogostega tuširanja oziroma tega, da pijem premalo tekočine?

A: Pitje in hidracija telesa sta nujno potrebna za zdravje telesa in seveda tudi kože. Uživati je potrebno veliko zelenjave in čim manj predelanih maščob in sladkorja.

Priporočena količina popite vode dnevno je vsaj 2-3 litre in če se ukvarjate s športno aktivnostjo pa še nekoliko več.

Če vam suha koža dela preglavice samo v zimskem času, nenehne spremembe hladnega in toplega okolja, potem lahko rečem, da imate občutljivo kožo zaradi premalo vnešene tekočine. Vaš obrambni mehanizem kože je verjetno poškodovan in se težko prilagaja na hitre spremembe nihanja temperature okolice. Dovolj velika hidracija telesa bo naredila čudeže.Ob vsakem tuširanju napademo z geli naš PH kože, ki naj bi bil med 5,2-5,5 (blago kisli) in če se suha koža pojavlja samo po tuširanju, poizkusite uporabiti blaga naravna mila in gele (največ 1 x tedensko), mogoče celo brez, da kožo čim manj obremenjujete. Da bi bili sigurni ali so krivi geli poizkusite zdržati brez vsaj nekaj tuširanj zapored, da koža pokaže svojo naravno vlažnost. Pri tuširanju se izogibajte vroče ali prekomerno tople vode, ki še dodatno suši vašo kožo.

Po tuširanju in tudi preko dneva lahko uporabite naravno olje Lotus slovenskega proizvajalca Anaya ali vlažilno kremo Clinical Ultra Rich Mosturizer Paula’s Choice, ki je idealna pri zelo suhi koži, psoriazi in občutljivi koži.

Če vam zgoraj opisano, od prehrane do vode in neuporabe dražečih mil pri tuširanju, ter eno od predlaganih izdelkov ne bo pomagalo, vam priporočam da se obrnete na dermatologa ali osebno zdravnico. Prav tako vam bo dermatolog pravilno svetoval v kolikor imate težave s prekomerno suho kožo preko celega leta.

Svetuje kozmetičarka Danijela Cerovak iz salona Neguj.se

Imaš vprašanje za modnega ali lepotnega strokovnjaka? Pošlji ga na info@ilovefashion.si.

foto: Split Shire

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: