Moda 2015 kot jo vidijo Slovenski oblikovalci


Že res, da kolo mode vrtijo velike znamke in priznana oblikovalska imena, vendar pa je lepota Slovenske mode ravno v tem, da oblikovalci sledijo svojemu čutu in ne toliko svetovnim trendom. Kolekcije so bolj konceptualne in polne detajlov, ki nosljivost postavljajo pod vprašaj. Ker ne gre za masovno proizvodnjo so to največkrat celo unikati, pa tudi sicer naši oblikovalci radi krojijo po meri.

Po sicer kar nekaj sezonah bolj ali manj uspešnih tednov mode, je pretekli dogodek lanskega oktobra postregel z nekoliko drugačno predstavitvijo, ki pa nam še celo bolj odgovarja. Manjše število sodelujočih oblikovalcev, malo-številčne kolekcije in intimno vzdušje je poskrbelo, da smo si lahko ogledali vsak šiv posebej. In v tem je tudi čar, saj je v vsak kos oblačila vloženega ogromno truda, ki na hitro brzečih modelih pogosto ne pride do izraza. Inovativne tehnike krojenja, delikatni materiali in drobni dekorativni detajli so značilnost Slovenske mode, ki jih nikakor ne gre spregledati.

Da bi orisali kako bo izgledala moda 2015 na naših ulicah, smo se poglobili v kolekcije, predstavljene na zadnjem Ljubljanskem Fashion Week-u. Kljub močni osebni noti, smo našli kar nekaj vzporednic s svetovnimi modnimi smernicami.

Moda 2015: Luknjasto

Tako kot na svetovnih modnih pistah, smo tudi pri nas opazili trend drobnih luknjic, ki se sprehajajo po oblačilih, vse od kril so srajčnih oblek. Detajl nam je še posebej všeč, ker deluje mladostno in razigrano, prava osvežitev za pomlad.

Moda 2015: Young@Squat in Almira Sadar

Moda 2015: Young@Squat in Almira Sadar

Moda 2015: Asimetrija

Še ena značilnost brez katere ne gre v Slovenskem dizajnu. Asimetrija je privlačna predvsem zaradi tega, ker pogled beži iz ene strani na drugo, ter se igra s proporci telesa. Neenakomerno krojenje smo opazili pri večini predstavljenih kolekcij, od Maje Štamol do Nioke, ter v obeh različicah – sofisticirano elegantni in geometrijsko ulični.

Moda 2015: Maja Štamol in NiOka

Moda 2015: Maja Štamol in NiOka

Moda 2015: Srajca

Moda se pogosto igra z vprašanjem spola in implementira ideje moškega krojenja v žensko garderobo. Srajca je en takih kosov, ki na ženskem telesu izgubi ostrost, hkrati pa tisti, ki jo nosi doda kanček resnosti. Nataša Peršuh jo vidi nekoliko uniformirano, med tem ko ima pri Ivanu Roccu vlogo ohranjanja ravnotežja.Moda 2015: Letout in Ivan Rocco

Moda 2015: Letout in Ivan Rocco

Moda 2015: Prosojnost

Igra s kontrasti je priljubljena tema pomladno-poletnih kolekcij Slovenskih oblikovalcev. Ta koncept sicer nikakor ni nov, ga pa ohranjajo svežega s pomočjo izbire krojev. Ker prosojnost stavi na določeno količino seksapila, je ravnotežje nujno. Tu moramo spet omeniti Natašo Peršuh za znamko Letout, ki je perfektno uskladila težek oversized suknjič in prosojne hlače.

Moda 2015: Letout in Tanja Zorn

Moda 2015: Letout in Tanja Zorn

Moda 2015: Rožasto

Rožasti potiski so večna tematika pomladnih kolekcij, tudi svetovnih modnih znamk, ne le Slovenskih. Kako so te vkomponirane v oblačilo pa je seveda odvisno od kreativnosti oblikovalcev. To pomlad izstopata dva stila – ostro krojenje Tanje Zorn in damska svežina Mojce Celin za Princip. Zadnja nas nekoliko spominja na printe Mary Katrantzou, a ne glede na vir inspiracije je obleka dobrodošel kos pomladne garderobe.

Moda 2015: Tanja Zorn in Princip by Mojca Celin

Moda 2015: Tanja Zorn in Princip by Mojca Celin

Moda 2015: Rumena

Barva žarečega sonca je ena najpogosteje uporabljenih na tednih mode po svetovnih prestolnicah za to pomlad in poletje. Mi jo pozdravljamo z odprtimi rokami, saj je to barva pozitivne energije. Pozdravljajo jo tudi naši oblikovalci in sicer v nekoliko avantgardni izvedbi Young@Squat in nasprotno zelo damskem “new look” stilu znamke Princip.

Moda 2015: Young@Squat in Princip by Mojca Celin

Moda 2015: Young@Squat in Princip by Mojca Celin

foto: Mimi Antolovič za Elle

%d bloggers like this: