Nakit ZiZou: Simbioza narave in geometrije


Velik del delavnika modnih stilistov in novinarjev je raziskovanje industrije in odkrivanje novih talentov. Na vsako novo najdbo smo zato vsi zelo ponosni in jo z veseljem delimo z modnim svetom. Ena takih najdb je nakit ZiZou, ki ga ustvarja Hrvaška oblikovalka Zdravka Radić. Ta pravi, da je Zizou nakit nastal iz preproste potrebe po ustvarjanju, ustvarjalnem izražanju in ljubezni do samega nakita.

Magija ZiZou nakita so organske forme, ki izgledajo žive. Čeprav niso spolirane do najmanjšega detajla, so dovršene in na momente zelo delikatne. Nakit enkrat spominja na življenje pod vodno gladino, spet drugič išče inspiracijo v nedodelani geometriji. Večino kosov je narejenega iz srebra, včasih v kombinaciji z bakrom in medenino, kot tudi z drugimi alternativnimi materiali. Prepletata se sodobno oblikovanje in pridih tradicije, ki je še posebej občutna, kadar so uporabljene perle in kamni. Motivi iz narave ter ostre geometrijske oblike so združene na simbiozen način, tako da nakit predstavlja popolno uravnovešenost organskega in umetnega.

zizou nakit - zdravka radic (5)Vsi kosi ZiZou nakita so skrbno in ročno oblikovani s pomočjo rezila, kladiva in ognja, v oblikovalkinem ateljeju sredi Zagreba. Oblikovalka rada uporablja reciklirano srebro, baker in medenino, nakit pa oplemeniti s poldragimi kamni. Vsak kos je unikat oz. izdelan v omejenem številu, kar da nakitu še dodatno vrednost. Zdravka Radić je trdno prepričan, da imajo ročno izdelani kosi nakita dušo, saj v vsak kos vdela tudi košček sebe. S tem vsak kos postane enota ali organizem zase in začne živeti samostojno življenje.

zizou nakit - zdravka radic (3)

Za Zdravko Radić  je bilo oblikovanje nakita dolgo le hobi, saj je sicer po poklicu ekonomistka. Šele po zaključku tečaja oblikovanja srebra na Ljudski univerzi za razvoj sodobnega kovinskega nakita je tudi zares postala oblikovalka. Znamka ZiZou obstaja pet let, v tem času pa je oblikovalka razstavljala na več skupinskih razstavah nakita in se več kot uspešno predstavlja tudi na spletni prodajni platformi Etsy.

Več o nakitu ZiZou lahko najdete na spletni strani zizoujewelry.com in Facebook strani ter ga kupite v trgovini Etsy.

This slideshow requires JavaScript.

foto: osebi arhiv

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: