NOTINTHEDOT: Unisex kot prihodnost oblačenja


Če za trenutek pozabimo, da modo sestavljajo sezone, polletne kolekcije in hitro minljivi trendi, je tisto kar ostane pravzaprav bistvo mode. Žal so nas potrošniške navade prisilile, da na to preprosto pozabimo. Oblačimo se ker je to pač nuja, posegamo pa po tem, s čimer nas bombandirajo trgovske verige kot sta H&M ter Zara. Ker je to pač po liniji najmanjšega odpora, hkrati pa nas miselnost vodi k sovpadanju z našo okolico. Šele ko se tega zavemo, začnemo iskati alternativo.

Ta je daleč od tega kar ponujajo mainstream blagovne znamke, daleč od tega da bi stremela k novi podobi vsake pol leta. Je zrela, a se hkrati igra s proporci na vse možne načine. Je dovolj nenavadna, da tistemu, ki jo nosi da občutek moči in je hkrati urbana in se skoraj zlije z betonsko okolico. Govorimo o estetiki oblačenja, ki ima svoja pravila. Ta izhajajo iz oblikovnih konceptov in ne iz popularne kulture. Zaradi tega so očiščena vseh distrakcij, v ospredju je kroj.

notinthedot-nika-batista-valentina-cunja-unisex-konceptualna-moda (3)

NOTINTHEDOT, kolekcija Meraki

Znamka NOTINTHEDOT je popolno ovrednotenje tega koncepta. Je sama konceptualna. Oblikovalki Nika Batista in Valentina Cunja sta se podali na misijo, katere cilj je zamegliti meje med dodatki in oblačili. Posvečata se unisex krojenju, v katerem je pravzaprav prihodnost modnega oblikovanja. Zanju je definiranje ženstvenosti ali moškosti nekoliko drugačno od splošne percepcije in gledanja na posamezni spol, kar se v njunem oblikovanju bere kot odsotnost detajlov, ki spol definirajo.Prva kolekcija pod imenom Silent svàrt je nastala marca 2013 in je obsegala približno trideset kosov, med katerimi so bile unisex majčke, ženske obleke, dodatki, nakit ter nekaj eksperimentalnih kosov. Njene oblike so geometrijske in rišejo nove silhuete, med katerimi je najbolj opazen kvadrat. Ta je uporabljen tudi v 3D verziji. Po navezi z DOUM-om je nastala še eksperimentalna mini kolekcija MERAKI, s črpanjem navdiha iz Kafkine novele Preobrazba. Za razliko od prejšnje je tu več igranja z asimetrijo ter odkritim in zakritim. Nakit iz zvite žice je hkrati dodatek in del oblačila. Je hibrid in s tem napoveduje futuristično prihodnost oblačenja.

NOTINTHEDOT, kolekcija Silent Svàrt

NOTINTHEDOT, kolekcija Silent Svàrt

NOTINTHEDOT se je sprva rodil kot blog, kjer sta Nika in Valentina delili svojo inspiracijo, po nekaj uspešnih sodelovanjih preko Naravoslovno-tehnične fakultete v Ljubljani, kjer obe zaključujeta študij oblikovanja tekstilij in oblačil, pa so pričele nastajati tudi prve kolekcije. Danes je velik del njunega oblikovanja delo po naročilu, velik poudarek namreč dajeta na celoten proces izdelave. Vsi izdelki od začetne ideje do končne izdelave in predstavitve je izključno njuno lastno delo. Hkrati ne delata kopiji izdelkov, ampak je vsak kos oblačila, nakita ali dodatka, izdelan zgolj v eni verziji.

Pri gledanju na modo se Nika in Valentina nikoli ne osredotočata zgolj na prodajni aspekt, ampak je večji poudarek na celotnem procesu in na umestitvi posameznega kosa v zgodbo kolekcije. Namembnost posameznih kolekcij je različna, toda prav v tem odlična. Tisti, ki zavračajo status quo, jo bodo razumeli.

Več o znamki NOTINTHEDOT najdete na Facebook strani in blogu notinthedot.blogspot.com

This slideshow requires JavaScript.

Foto: arhiv oblikovalk

CLOSE
CLOSE
%d bloggers like this: